Ball de Pastorets

Data de fundació

2006

President

Aitor Peman i Clara Borràs

Membres

18

Contacte

Al Vendrell, el Ball de Pastorets està datat per primer cop el 1846, en una crònica del Diari de Barcelona del 30 de juliol. Durant els segles XIX i XX hi ha altres referències documentals, però no és fins al 1995 quan una entitat folklòrica del Vendrell recupera el ball, tot i que, anys més tard, torna a desaparèixer. L’any 2006, amb la creació de L’Embarcada, un grup de 19 joves amb ganes d’emprendre una nova iniciativa va recuperar el Ball de Pastorets com a secció de l’agrupació.

La coreografia actual del Ball de Pastorets és l’estàndard de totes les colles: la Barrejada, el Pont i la Bóta. Actualment el Ball està incorporant noves coreografies creades pels mateixos balladors, com el Molinillo i el Capafonts, dos balls exclusius del Ball de Pastorets del Vendrell. L’últim és un ball amb parlaments que es representa el dia de Santa Anneta (27 de juliol). Els parlaments van a càrrec del majoral (cap dels pastors), sis pastors i el rabadà (pastor que puja dalt la bóta). Descriuen la vida dels pastors i les seves vicissituds, el tracte del ramat, la fam, el fred… Sempre interpel•len el majoral amb una demanda o una explicació, i conclouen amb l’absolució del majoral perquè és Festa Major.
Els balladors porten pantalons i camisa blanca, camalls verds amb picarols grossos, faixa vermella, armilla verda ribetejada de vermell, mocador casteller vermell al cap, espardenyes de color verd i vermell, una carbasseta natural, un sarronet i un bastó llarg de fusta.

L’acompanyament musical consta de sac de gemecs, flabiol i tamborí.